07

Jakość


Mercatare prowadzi politykę jakości i wyróżniania produktów naturalnej żywności.


Jednym z wiodących sposobów realizacji tej polityki jest identyfikowanie wyrobów pochodzących z konkretnych regionów oraz charakteryzujących się najwyższa jakością.

Część naszych produktów posiada certyfikat produktu żywności ekologicznej.

Zgodnie z informacjami jednostki certyfikującej, Polskiego Towarzystwa Rolnictwa Ekologicznego, (…) jest to żywność wysokiej jakości, ponieważ surowce do jej wytworzenia pochodzą z gospodarstw ekologicznych, położonych w terenach o czystych glebach, powietrzu i wodzie, nie zanieczyszczonych wpływami przemysłu, czy infrastruktury komunalnej. W gospodarstwach ekologicznych stosowane są ścisłe metody produkcji, które na dodatek są jeszcze kontrolowane przez niezależne, profesjonalne organizacje certyfikujące. Przetwarzanie surowców ekologicznych także objęte jest ścisłym reżimem technologicznym, podlegającym dodatkowej kontroli.

Żywność ekologiczna charakteryzuje się specyficznymi cechami. Tymi cechami są:

  • wyprodukowana jest według ściśle określonych zasad rolnictwa ekologicznego, ujętych w postaci przepisów prawnych,
  • proces jej powstawania jest śledzony, kontrolowany i udokumentowany „od pola do stołu”,
  • odpowiedzialność za jej jakość ponosi producent i jednostka kontrolująca proces produkcji.

(…)

Mercatare jako aktywny uczestnik handlu i łańcucha dostaw produktów ekologicznych posiada certyfikat ekologiczny nadany przez Ekogwarancja PTRE o numerze: PL-EKO-01-11178.

 

 

 

ikona5

Naturalna żywność

W XXI wieku, kiedy nieustannie wzrasta tempo życia i zachodzących wokół zmian cywilizacyjnych, ludzie coraz częściej pragną wrócić do korzeni, zbliżyć się do natury, żyć wolniej i uważniej. Wzrasta dbałość o naturalne odżywianie i rośnie potrzeba zdrowego trybu życia. Naturalna żywność, wytwarzana z najwyższej jakości składników, jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na sprawdzone produkty, dobrej jakości i znanego pochodzenia. Spożywanie naturalnej żywności to przyswojenie określonego stylu życia, sposób na osiągnięcie wewnętrznej harmonii przy jednoczesnym poszanowaniu natury i przestrzeganiu zasad etycznych.

Nasze produkty są gwarantem najwyższych standardów jakościowych i zdrowotnych.

ikona6

Produkty dla diabetyków

Posiadamy szeroki asortyment produktów dla diabetyków.

Chorzy na cukrzycę powinni stosować odpowiedna dietę, która uchroni ich przed zbyt wysokim i niebezpiecznym stężeniem cukru we krwi.

Asortyment bez dodatku cukru oferowany przez Mercatare spełnia najwyższe standardy i jest rekomendowane dla diabetyków.

Stanowi doskonałe uzupełnienie zbilansowanej diety.

Produkty bezglutenowe

Znaczna część z oferowanych przez nas produktów nie zawiera glutenu przez co są odpowiednie dla osób z Celiakią.

Dieta bezglutenowa jest polecana przede wszystkim osobom z alergią na gluten i chorującym na celiakię. Celiakia jest to choroba związana z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach.

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności również wśród osób chcących schudnąć. Ponieważ produkty z glutenem podwyższają ilość insuliny we krwi, co może prowadzić do wzrostu apetytu, zwolennicy diety bezglutenowej uważają, że wykluczenie z jadłospisu produktów zbożowych pomaga ograniczyć chęć spożywania kalorycznych potraw.

Partner fundacji WOŚP

Celem nadrzędnym Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy jest (…) działalność w zakresie ochrony zdrowia, polegająca na ratowaniu życia chorych osób, w szczególności dzieci, i działanie na rzecz poprawy stanu ich zdrowia, jak również na działaniu na rzecz promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej(…).

Mercatare w pełni utożsamia się z dążeniami WOŚP i popiera wszelkie działania które mogą się przyczynić do uratowania choćby jednego ludzkiego życia oraz profilaktyki zdrowotnej.

Jedną z inicjatyw wspieraną szczególnie jest program Policz się z cukrzycą, której jesteśmy partnerem. Na naszych etykietach drukowane są wszelkie informacje niezbędne cukrzykom umożliwiające im obliczenie właściwej ilości insuliny, jaką powinna przyjąć przy posiłku, czyli ilość wymienników węglowodanowych i białkowo – tłuszczowych zawartych w spożywanych produktach.